Blog: Maatwerk in vuurwerkbeleid kan niet zonder draagvlak onder inwoners

Sneller dan je denkt is het alweer oud en nieuw. De traditionele tijd van oliebollen, mensen rond de haard én vuurwerk. Vuurwerk is mooi om te zien, maar heeft ook een schaduwkant. Zo moeten hulpdiensten zich tijdens de jaarwisseling soms een weg banen door ware ‘vuurwerkwijken’. De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit daarom voor een  landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Ook oogartsen pleiten daar elk jaar voor. Tot nu zonder gehoor: de regering laat vuurwerkbeleid over aan gemeenten. Die hebben verschillende opties. De een onderzoekt of inwoners een vuurwerkvrije zone willen afspreken. De ander kijkt of een centrale vuurwerkshow helpt om mensen minder vuurwerk te laten afsteken. Ook de lucht in de stad is ermee gebaat. 

Lees hier ons blog over maatwerk in vuurwerkbeleid

In deze blog belichten we tal van voorbeelden. Essentie: maatwerk in vuurwerkbeleid kan niet zonder draagvlak onder inwoners.

Wil je ook meer mensen betrekken bij vuurwerkbeleid?

Met een peiling naar kennis, houding en gedrag leggen we samen de basis voor het vuurwerkbeleid van deze tijd. Verwerf direct na de jaarwisseling inzicht in het de beleving van vuurwerk, óók op plaatsen waar - verplicht of vrijwillig - geen vuurwerk afgestoken zou worden.  We testen meteen het draagvlak voor nieuwe arrangementen volgend jaar. Representatief. Per wijk en doelgroep nauwkeurig. En vooral: heet van de naald. Voor meer informatie zie https://www.pro-public.nl/peilingen of https://www.howaboutyou.nl/issuemanagement/#flitspeilingen

Meer weten over hoe wij je helpen de vuurwerkbeleving van inwoners te onderzoeken ?

Vraag dan nu onze brochure aan.