Maak een omgevingsanalyse voor jouw gemeente!

Maak een omgevingsanalyse voor jouw gemeente!

Mike Teunissen, twee jaar geleden moest hij zijn debuut voor de Giro d'Italia uitstellen, maar vandaag heeft hij de openingsdag van de Tour de France gewonnen. Daarmee is hij de eerste Nederlander in dertig jaar die de gele trui draagt. Van elk evenement is een omgevingsanalyse nuttig en nodig: om de impact te zien én om van te leren. Tip: het seizoen van evenementen komt er aan, maak ook voor jouw gemeente of provincie zo'n omgevingsanalyse. Je hebt ze in alle soorten en maten. Lees meer

Read More

Meerderheid van de Nederlanders wil ‘s ochtends licht houden

Meerderheid van de Nederlanders wil ‘s ochtends licht houden

Het is hoogzomer: hèt perfecte moment om het te hebben over zomertijd (en wintertijd). Uit nieuw onderzoek blijkt dat 60 procent van de bevolking winter- en zomertijd wil afschaffen. Gevraagd naar een voorkeur, heeft een meerderheid het liefst ‘s ochtends langer licht en niet ‘s avonds. De Europese Commissie kan aan de slag, wat de Nederlandse bevolking betreft. Lees meer.

Read More

Meld je aan voor de Newsroombrief!

Meld je aan voor de Newsroombrief!

Steeds meer overheden doen aan monitoring van media en social media, vaak ‘TamTams’ genoemd. Regelmatig gebeurt dit in de context van de Newsroom. Dit is geen doel op zich, maar een manier om 'binnen' en 'buiten' beter en sneller met elkaar te verbinden. Hard nodig in deze tijden waarin vertrouwen in de overheid een schaars goed lijkt te zijn. Iedere overheid organiseert de Newsroom - incluis TamTam en Dagstart - op zijn eigen manier. Maar de principes waarop ze gebaseerd zijn, zijn hetzelfde. Hierover geven we twee tot drie keer per jaar een NewsroomBrief uit. Je treft er tegelijkertijd vele ervaringen en inzichten van andere overheden in aan. Meld je aan!

Read More

Peiling: zomer- of wintertijd?

Peiling: zomer- of wintertijd?

Een permanente zomer- of wintertijd: veel EU-lidstaten vinden dit maar een lastige keuze. Wij zijn benieuwd naar de mening van de Nederlandse bevolking en hebben daarom wederom een peiling over de zomer-en wintertijd uitgezet. Al bijna 3.000 Nederlanders hebben de peiling ingevuld!

De resultaten zullen we aanbieden aan EU-woordvoerders in de Eerste en Tweede Kamer en de Europarlementariërs die dit jaar verkozen worden. 

Ben je benieuwd naar de resultaten? Houd dan onze website in de gaten!
Wil je zelf je mening geven? Dat kan natuurlijk! Klik hier om deel te nemen aan de peiling.

Read More

Newsroom & TamTam middag

Newsroom & TamTam middag

Vorig jaar deden we onderzoek naar TamTams en Newsrooms bij meer dan 70 overheden. Uitslag: zeven op de 10 overheden geven via een ‘TamTam’ (twee)dagelijks inzicht in wat er buiten leeft. Ruim een derde heeft al een Newsroom opgezet en nog eens een vijfde is ermee bezig. Voordat je begint met TamTams & Newsroom, spelen er verschillende overwegingen een rol. Ook de doorontwikkeling vergt tijd, visie en daadkracht. Lees meer

Read More

Lees ons artikel over flitspeilingen voor burgerparticipatie op Frankwatching!

Lees ons artikel over flitspeilingen voor burgerparticipatie op Frankwatching!

Tijdens het opstellen en evalueren van beleid wil je de bevolking betrekken. Het bereiken van alle lagen van de bevolking is echter geen gemakkelijke klus. De kans is groot dat alleen de ‘usual suspects’ betrokken worden bij het beleid. Flitspeilingen verspreid via social media zoals Facebook en Instagram kunnen helpen om ook de ‘unusual suspects’ te bereiken. De gemeente Tilburg en gemeente Utrecht hebben deze flitspeilingen ingezet voor onderwerpen als eenzaamheid en projecten als de Utrechtpas en Utrecht Schuldenvrij. Ben je benieuwd wat onze flitspeilingen hen opgeleverd hebben? Of ben je benieuwd naar tips en trucs voor het betrekken van de unusual suspects via flitspeilingen? Lees dan ons artikel op Frankwacthing!

Read More

Twitter gebruik in Nederland

Twitter gebruik in Nederland

Social media zijn niet meer weg te denken uit het mediabeeld. Bedrijven, gemeentes en gemeenteraadsleden spelen hierop in door op social media actief te zijn, zoals Twitter of Facebook. Echter, in hoeverre zulke strategieën lonen, hangt ook af van het Twitter gebruik van de desbetreffende gemeente, dorp of stad. Niet alleen het aantal twitteraars is hiervoor belangrijk, ook hoe actief zij zijn op Twitter is hiervoor essentieel. Auteur: Laura Eurelings Lees meer

Read More