Inspiratie: hoe ervaren inwoners veiligheid in Wassenaar?

Veiligheid is in elke gemeente een belangrijke opgave. Maar hoe beleven mensen veiligheid in de gemeente? En in hun buurt? En waar moet de gemeente vooral aan werken op veiligheidsgebied? Gewoon, door dat aan inwoners te vragen. Het resultaat zie je in deze samenvattende infographic:  

Uit maar liefst 15 veiligheidsaspecten kon een duidelijke volgorde worden gedestilleerd met een duidelijke topdrie: 

  • Woninginbraken en overvallen 

  • Onderhoud openbare ruimte 

  • Jeugdcriminaliteit 

De prioritering van inwoners hoeft het bestuur overigens niet letterlijk over te nemen. Maar het geeft wel duidelijk richting voor discussie in het college én de raad. Als je ervan afwijkt, weet je in elk geval dat je een goed verhaal moet hebben richting inwoners. In dit geval waren de verschillen tussen de nummer 1 en 10 overigens niet eens zo groot. Alleen polarisatie’ valt als beleidsprioriteit duidelijk in andere klasse. 

Bovenstaande infographic werd ook in het Engels gemaakt vanwege de ruim 100 expats die in Wassenaar aan de enquête hadden meegedaan. Tijdens de bewonersbijeenkomst over veiligheid werd de enquête gepresenteerd aan de hand van de infographic. Dat gaf op een prettige manier richting aan de bijeenkomst. Deelnemers kregen twee vragen: a) herken je het beeld uit deze inwonerpeiling (‘ja’) en b) heb je aanvullende suggesties voor de aanpak van de belangrijkste veiligheidsissues (ook een ‘ja’ en tal van suggesties).