Negatieve geluiden in de warmtetransitie? Check eerst of ze breed leven

De energietransitie is overal een uitdaging, maar het heeft ook altijd wel een lokale component die het bijzonder maakt. In Helmond en omgeving bijvoorbeeld is een warmtenet aanwezig. Deze door Ennatuurlijk geboden faciliteit wordt momenteel nog op aardgas gestookt. Verduurzaming is onontkoombaar en participatie is daarbij essentieel. We interviewden Lieke Diderich (Ennatuurlijk) hierover.


Wat houdt jullie visievorming op duurzaamheid en het warmtenet in Helmond in wie zijn er allemaal bij betrokken?

We hebben toevallig onlangs een visiestuk gepubliceerd voor al onze grootste warmtenetten, waaronder Helmond. Deze wordt nu nog op aardgas gestookt en daar moeten we een keer van af. Sowieso moeten alle warmtenetten van Ennatuurlijk binnen 20 jaar klimaatneutraal zijn. Daarvoor werken we voor elk warmtenet aan een verduurzamingsplan, waarin – met de kennis van nu – een visie vastligt voor de toekomst. We werken hierbij samen in het Warmtepact, een samenwerking tussen Stichting Natuur en Milieu en andere warmtebedrijven. Met hen hebben we de afspraak gemaakt om die visies te publiceren. Voor de verduurzaming van Helmond werken we samen met gemeente en provincie.


Hoe kwamen jullie op het idee om inwoners te raadplegen?

Warmtenet.jpg

We wilden meer feeling krijgen met wat er leeft in Helmond met betrekking tot het verduurzamen, de energietransitie en het warmtenet. We hadden het gevoel dat er wat negativiteit bij deze onderwerpen was. We wilden onderzoeken of dit zo was en of dit van een klein clubje afkomstig was. Het inwonersurvey – een korte vragenlijst die breed wordt verspreid onder inwoners - was daarvoor het geschikte instrument.


Heb je een paar voorbeelden van bruikbare resultaten? Of verrassende uitkomsten waar je ook echt wat mee kon of moest?

Wat ik opvallend vond was dat het gros van de respondenten al iets aan verduurzaming had gedaan, zoals dubbel glas, isolatie etc. Daarnaast vond ruim 60% van de respondenten het (zeer) belangrijk om te verduurzamen! Ook gaf tweederde van de respondenten aan het belangrijk te vinden om woning nog duurzamer te maken, waarbij 40% dacht aan duurzame verwarming. Wat ik verder nog opvallend vond is dat juist de groep van 70+ het zeer belangrijk vond om de woning te verduurzamen. Uit de inwonersurveybleek dat verduurzaming een rol speelt bij de inwoners en zij op de hoogte zijn van de energietransitie en het feit dat we van het aardgas af gaan. Zo’n brede basis helpt voor de communicatie straks.


Combineer je ook met andere participatievormen? Waarom?

Waar we het kunnen, doen we dat ook. In deze tijden is fysiek contact natuurlijk nog niet mogelijk. Maar, wat wel kan is een combinatie maken van een inwonersurvey met het klantenpanel. Ik kan me voorstellen dat je resultaten van het inwonersurvey nog een keer toetst tijdens een klantenpanel om ze verder uit te diepen. Ik kan zo’n combinatie van inwonersurvey én klantenpanel dan ook iedereen aanraden.