Haal het stille midden in huis:

Benieuwd naar voorbeelden en tips?
Kijk bij onze blogs >

‘We leven in een gepolariseerd land’. Je hoort het steeds vaker. Ik geloof daar niks van. Wel neemt de agressie toe bij sommige polen, maar dat zorgt er nog niet voor dat het hele land gepolariseerd is.

Er is een grote groep in Nederland die zich stil houdt, vaak letterlijk. Het heeft wel degelijk meningen - en vaak andere dan die van de uitersten! En het is de belangrijkste steunpilaar voor alles wat de overheid wil, doet en zegt. Dus betrek dat stille midden! Vier tips:

  • Tip 1: Betrek het stille midden vóórdat het plan geschreven is.
    Het stille midden is niet gek, het is zoals jij en ik. Betrek het dus al bij het maken van een plan. Je kunt criteria, dilemma’s en varianten voorleggen aan het stille midden zonder overspoeld te worden door negatieve reacties. Ook verwachtingen zijn goed te managen, het stille midden snapt dat de overheid het niet iedereen naar de zin kan maken. Wel moet alles open en eerlijk gebeuren.

  • Tip 2: Ga naar het stille midden toe.
    Het stille midden komt niet naar je toe, hoe leuk jullie bijeenkomst of platform ook is. Je moet naar het stille midden toe. Denk aan huis aan huis-bezoek, straatinterviews, een breed verspreide enquête cetera. Doe dat aan de hand van de hand van goede vragen. We adviseren jullie graag over het ‘hoe’ en ‘wat’.

  • Tip 3: Maak het onderwerp relevant.
    Vraag mensen niet om mee te denken met een abstracte visie. Maak het direct concreet! Vraag mensen bijvoorbeeld hoe belangrijk ze het onderwerp vinden. Gebruik een vijfpuntsschaal, dan neem je ook mensen mee die geen mening hebben. Vraag mensen om wat ze nu al doen. En leg ook criteria, dilemma’s, varianten voor. Met mogelijkheid van toelichting, dus met open vragen. Het levert je een schat aan inzichten op.

  • Tip 4: Laat de resultaten zien en meld wanneer het plan er komt.
    Maak bijvoorbeeld een samenvattende infograhic van een inwonerconsultatie. Klik voor voorbeelden hierop. Koppel de resultaten via dezelfde kanalen terug als dat je mensen hebt geworven. Laat weten wanneer mensen het nieuwe voorstel of plan kunnen verwachten: ‘geïnformeerd wachten’ dus.

‘Hoeveel tijd en geld kost het peilen van het stille midden?’

De doorlooptijd is drie weken, gerekend vanaf de dag dat we de vragenlijst maken tot en met de analyse van alle antwoorden. Het grootste deel zit in het werven van deelnemers: inwoners moet je even de tijd geven om de vragen in te vullen.

De tijdsinvestering aan jouw kant is ongeveer drie uur: 1 uur voor het samen met ons maken van goede vragen, 1 uur voor het verspreiden van de vragen en 1 uur voor het samen duiden van de resultaten.

De investering in geld is € 2.950, 3 mille dus. Daarvoor maken we samen de goede vragen, programmeren we de vragenlijst in een surveytool, monitoren we dagelijks de respons, analyseren we alle open antwoorden met de hand, corrigeren we scheefheden, splitsen we resultaten uit naar onder meer leeftijd en geslacht, maken we een samenvattende powerpoint én infographic en duiden we samen de resultaten.

3 keer 3, dus.

Is jullie onderzoeksclub een keer bezet? Of duurder? Doe dan een keer een pilot met ons met een actueel onderwerp. Als jullie onderzoeksclub wil, leren we ze onze werkwijze.

Heb je een vraag over het stille midden betrekken of zit je met dilemma? Of wil je concreet aan de slag met het peilen van het stille midden? Neem contact op met onze senior publieksonderzoeker Aart Paardekooper: