Inwoners een stem geven met een flitspeiling

Gemeente Beverwijk gaat recreatie en sport dichter bij elkaar brengen. Dit doet zij door recreatiepark Overbos en sportpark Adrichem samen te voegen tot één openbaar park: Landgoed Adrichem. Dit park wordt toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente. Door deze samenvoeging gaat park Overbos veranderen. Gemeente Beverwijk wil graag rekening houden met de mening en eventuele ideeën van haar inwoners en heeft daarom een flitspeiling uitgezet om een representatief beeld te krijgen van wat de inwoners van de plannen vinden: Wat vinden zij van het huidige park en wat voor ideeën hebben zij voor het nieuwe park? Daarnaast krijgt de gemeente door middel van de flitspeiling een beeld van wie de bezoekers van het park zijn, hoe vaak zij het park bezoeken en voor wat voor activiteiten zij naar het park toe komen. Door al deze data te combineren en te wegen op onder andere leeftijd en geslacht, krijgt de gemeente een representatief beeld van de mening van haar inwoners. Ook stelt de hoeveelheid data haar in staat eventuele samenhang bloot te leggen tussen bepaalde inwonerskenmerken (zoals geslacht of de reden om het park te bezoeken) en visies over de plannen (zoals positieve of negatieve meningen).

Betrokkenheid scheppen

De flitspeiling wordt onder andere gepromoot op de website van de gemeente en op haar Facebookpagina. Doordat de flitspeiling ook op sociale media wordt gedeeld, komt daar het gesprek rondom de plannen voor het nieuwe park op gang. Mensen liken, delen of reageren op het bericht en betrekken familie, vrienden of kennissen door hen onder het bericht te taggen in hun reacties. Op die manier start de gemeente niet alleen het gesprek, maar creëert zij ook een groter bereik waarmee zij de inwoners extra attent kan maken op de plannen voor het park.

Bereik creëren

Doordat de flitspeiling een groot online bereik heeft, is het mogelijk om verschillende inwonersgroepen op de hoogte te stellen van de peiling. Hierdoor bereikt gemeente Beverwijk niet alleen de usual suspects, maar ook de unusual suspects die normaal buiten schot blijven bij inwonersonderzoeken. Zo verkrijgt de gemeente inzicht in de mening van overheidsbetrokkenen tot aan de mening van overheidsafzijdigen. Dit maakt dat de gemeente een representatief beeld krijgt van hoe haar inwoners tegen de plannen voor Landgoed Adrichem aankijken.

Momenteel is de flitspeiling over de samenvoeging van park Overbos en sportpark Adrichem in volle gang en worden de data verzameld. Ben je benieuwd wat de flitspeiling de gemeente Beverwijk oplevert en hoe zij de uitkomsten ervan gebruikt tijdens de uitvoer van haar plannen? Houd dan onze website en social media in de gaten!